Welkom bij Johan Koolen Fietsen, service, verkoop en verhuur Welkom bij Johan Koolen Fietsen
Johan Koolen Fietsen



073 613 9020
info@jkfietsen.nl

Maandag Gesloten
Dinsdag 08:30 - 18:00
Woensdag 08:30 - 18:00
Donderdag 08:30 - 18:00
Vrijdag 08:30 - 18:00
Zaterdag 08:30 - 17:00
Zondag Gesloten

 

 

fietsbanner
fietsbanner

Alleen de allerbeste merken voeren wij. Voor elk type fietser bieden wij een geschikte fiets.

fietsbanner

U kunt onder het genot van een kopje koffie wachten tot uw reparatie klaar is, terwijl onze technici uw fiets maken en u adviseren over onderhoud.

fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner

Veilig fietsen in het donker. Alles over fietsverlichting


Het is herfst. De dagen worden korter, de schemer valt eerder in dus… de kans dat je vaker in het donker fietst wordt steeds groter. Afgelopen maanden heb je er misschien niet naar omgekeken, maar: is jouw fiets wel goed verlicht? Jaarlijks raakt één op de vijf fietsers betrokken bij een ongeluk in het donker, vaak door het ontbreken van een goed werkend fietslicht. In dit artikel ontdek je waarom het zo belangrijk is om je fietsverlichting AAN te zetten in het donker, hoe het ook alweer zit met de regels voor fietsverlichting en wat je nog meer kunt doen om op te vallen in het donker.

Waarom fietsverlichting AAN in het donker?
Wanneer je in het donker met fietsverlichting aan fietst, neemt niet alleen jouw eigen veiligheid toe, maar ook die van anderen op de weg. Hier zijn enkele redenen waarom fietsverlichting belangrijk is:

  • Verbeterde Zichtbaarheid: Met fietsverlichting val je meer op voor andere weggebruikers. Dit vermindert het risico op ongelukken, omdat automobilisten, fietsers en voetgangers je beter kunnen zien.
  • Betere Zichtbaarheid voor Jou: Fietsverlichting zorgt ervoor dat je de weg voor je duidelijk kunt zien, waardoor je obstakels en gevaarlijke situaties kunt vermijden.
  • Wettelijke Vereiste: In Nederland is het verplicht om fietsverlichting te gebruiken in het donker en bij slecht zicht. De regels lees je hieronder.

Regels voor fietsverlichting
Ga je fietsen in het donker, dan moet je in ieder geval aan deze regels voldoen:

  • Kleurkeuze: Wit of geel licht aan de voorkant, rood aan de achterkant.
  • Rechtdoorzee: Lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen.
  • Geen Verblinding: Voorkom verblinding van andere weggebruikers.
  • Zichtbaarheid: Zorg dat niets het zicht op de lampjes belemmert.
  • Stabiliteit: Vermijd knipperende lampjes.
  • Twee wielen, twee Lichtjes: Bij twee voorwielen, twee witte of gele lampen aan de voorkant.
  • Simpel Houden: Extra verlichting of spaakverlichting is niet toegestaan.

Hoe val je op in het verkeer?
Nu je begrijpt waarom zichtbaarheid in het donker van vitaal belang is, laten we eens kijken naar hoe je ervoor kunt zorgen dat je opvalt:

  • Zet je fietslamp op tijd aan: Een eenvoudige regel is om je fietsverlichting aan te zetten zodra de straatverlichting aangaat. Onthoud dat verlichting ook bij regen en mist verplicht is.
  • Controleer je fiets: Regelmatig controleren of je fietsverlichting en reflectoren in orde zijn, is essentieel. Zeker na de zomermaanden waarin je fietsverlichting minder hebt gebruikt. De VVN Fietscheck kan je helpen om te bepalen of alles goed werkt. Als er iets kapot is, repareer het dan snel of breng je fiets naar een fietsenmaker.
  • Kies opvallende kleding: Draag bij regen, schemering en in het donker felgekleurde of lichtgekleurde kleding. Reflecterende strips kunnen ook bijdragen aan een betere zichtbaarheid.

Op zoek naar de beste fietsverlichting?

Wil je meer weten over goede fietsverlichting en waar je op moet letten bij het aanschaffen van veilige fietsverlichting? Lees dan hier verder…

Alles wat je moet weten over speed pedelecs
Wil je snel en gezond naar je werk zonder in de file te staan? Dan is een speed pedelec een uitstekende keuze! Deze snelle elektrische fietsen bieden trapondersteuning tot wel 45 km/u, wat aanzienlijk sneller is dan een reguliere e-bike (maximaal 25 km/u).
Lees verder
Hoe moet je omgaan met je accu na winterstalling
Veel fietsers kunnen niet wachten om hun elektrische fiets weer uit de stalling te halen zodra de winterkou voorbij is. Dat is begrijpelijk, maar het is essentieel om bij het voorjaarstochtje goed op een belangrijk onderdeel van je e-bike te letten: de accu.
Lees verder
Waarom kiezen voor riemaandrijving?
Fietsen met riemaandrijving (ook bekend als belt drive) winnen steeds meer aan populariteit als alternatief voor de traditionele fietsketting. Een riemaandrijving bestaat uit een kunststof of carbon riem en biedt diverse voordelen. Hoewel de aanschafprijs vaak wat hoger ligt dan bij een ketting, is het systeem duurzamer en onderhoudsvriendelijker. Overweeg je een fiets met riemaandrijving? Lees verder en ontdek of dit systeem bij jou past.
Lees verder
ABUS Yardo: Fiets Innovatie van het Jaar 2025
ABUS Yardo Kettingslot met Vingerafdrukherkenning. Innovatie in fietssloten is zeldzaam, maar de ABUS Yardo brengt hier verandering in. Dit geavanceerde kettingslot werkt met vingerafdrukherkenning, waardoor sleutels en cijfercodes overbodig zijn. Met zijn moderne technologie, gebruiksgemak en hoge veiligheidsstandaard is de ABUS Yardo uitgeroepen tot de Fiets Innovatie van het Jaar 2025.
Lees verder
Behandel regenkleding op de juiste manier
Voor de optimale werking van jouw regenjas is regelmatig wassen aanbevolen. Zo blijft de waterkolom vrij van stof en vuil, waardoor regenwater opgevangen wordt en jij droog overkomt. Door de duurzame, PFAS-vrij, DWR coating blijft (regen)water op de stof liggen en rollen druppels er makkelijk af. Merk je dat dit effect afneemt, gebruik dan de AGU DWR Wash-In behandeling na een normale wasbeurt.
Lees verder
Göta Kanalleden verkozen tot mooiste fietsroute van 2025
Tijdens de jaarlijkse Fiets- en Wandelbeurs is opnieuw de verkiezing voor de mooiste fietsroute van het jaar gehouden. Dit keer ging de eer naar een bijzondere route in Zweden: de Göta Kanalleden. Deze schilderachtige fietsroute van 220 kilometer volgt het Götakanaal en ligt in de buurt van het bekende Vätternmeer.
Lees verder
Fietsonderhoud in het voorjaar: klaar voor nieuwe ritten?
Is jouw elektrische fiets klaar voor het voorjaar? Om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft en je dure reparaties voorkomt, hebben we een handige checklist samengesteld. Zo controleer je de belangrijkste onderdelen en houd je je fiets het hele jaar door in optimale staat!
Lees verder
7 Redenen waarom fietsen in februari fantastisch is
Ja, februari kan guur en fris zijn, en ja, we zitten midden in de winter. Maar dat betekent niet dat je je fiets aan de kant moet laten staan! Sterker nog, fietsen in februari heeft juist verrassend veel voordelen. Van een flinke weerstandboost tot een fris hoofd—er zijn genoeg redenen om op te stappen. Dus, laat die bank en warme deken even voor wat ze zijn, bewaar je FietsActief voor de avonduurtjes en spring op de fiets!
Lees verder
Fietsplan Rijksoverheid
Vanaf 1 januari 2025 kunnen werknemers van de Rijksoverheid eenvoudig een fiets leasen via het nieuwe fietsplan. Deze regeling is gericht op het bevorderen van duurzaam vervoer en het verbeteren van de bereikbaarheid van werk, met fiscale voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Hieronder lees je alles over de voorwaarden en voordelen van het leasefietsplan.
Lees verder