Welkom bij Johan Koolen Fietsen, service, verkoop en verhuur Welkom bij Johan Koolen Fietsen



073 613 9020
info@jkfietsen.nl

Maandag Gesloten
Dinsdag 08:30 - 18:00
Woensdag 08:30 - 18:00
Donderdag 08:30 - 18:00
Vrijdag 08:30 - 18:00
Zaterdag 08:30 - 17:00
Zondag Gesloten

 

 

fietsbanner
fietsbanner

Alleen de allerbeste merken voeren wij. Voor elk type fietser bieden wij een geschikte fiets.

fietsbanner

U kunt onder het genot van een kopje koffie wachten tot uw reparatie klaar is, terwijl onze technici uw fiets maken en u adviseren over onderhoud.

fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner

Waarom kiezen voor riemaandrijving?


Fietsen met riemaandrijving (ook bekend als belt drive) winnen steeds meer aan populariteit als alternatief voor de traditionele fietsketting. Een riemaandrijving bestaat uit een kunststof of carbon riem en biedt diverse voordelen. Hoewel de aanschafprijs vaak wat hoger ligt dan bij een ketting, is het systeem duurzamer en onderhoudsvriendelijker. Overweeg je een fiets met riemaandrijving? Lees verder en ontdek of dit systeem bij jou past.

Wat is een riemaandrijving?


Bij een riemaandrijving wordt de kracht van de trapas via een riem overgebracht naar het achterwiel. Dit verschilt van een conventionele ketting, die bestaat uit metalen schakels. Een riem is lichter, geruislozer en minder gevoelig voor slijtage. Daarnaast heeft hij geen smeermiddelen nodig, waardoor hij schoner blijft. Riemaandrijving wordt uitsluitend gecombineerd met een naafversnelling of versnellingsbak en is niet geschikt voor fietsen met een derailleur. Dit systeem is vooral populair op e-bikes en luxe stadsfietsen.

Gates: de toonaangevende fabrikant van riemaandrijvingen


Gates is wereldwijd marktleider op het gebied van riemaandrijving en biedt twee veelgebruikte systemen: de Gates CDN en Gates CDX. De Gates CDN-riem is ideaal voor dagelijks gebruik en wordt vaak gemonteerd op stadsfietsen. De Gates CDX daarentegen is een high-performance riem, ontworpen voor intensieve fietsers en langere afstanden. Je ziet deze vaak op sportieve e-bikes en trekking fietsen.

Wat zijn de voordelen van een fiets met riemaandrijving?

Een fiets met riemaandrijving biedt verschillende voordelen ten opzichte van een traditionele ketting. Hier zijn de belangrijkste:

  • Onderhoudsarm: Omdat een riem geen smering nodig heeft, blijft hij schoon en vrij van olie- en vetresten. Dit betekent minder onderhoud en geen last van roestvorming.
  • Stiller rijden: In tegenstelling tot een ketting veroorzaakt een riem nauwelijks geluid, zelfs niet na jarenlang gebruik. Ook schakelen verloopt soepel en stil.
  • Langere levensduur: Een riem rekt niet uit en slijt minder snel dan een ketting. Gemiddeld gaat een riemaandrijving vier keer langer mee.
  • Schonere handen en kleding: Doordat de riem droog en schoon blijft, hoef je je geen zorgen te maken over vuile handen of vlekken op je kleding.
  • Efficiënter trappen: Riemaandrijvingen worden gecombineerd met een naafversnelling of versnellingsbak, wat zorgt voor minder wrijving en efficiënter fietsen.
  • Geen kettingkast nodig: Omdat een riemaandrijving minder vuil aantrekt, is een kettingkast overbodig. Dit maakt de fiets lichter en strakker qua design.

Zijn er ook nadelen aan riemaandrijving?


Ondanks de vele voordelen, zijn er enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • Hogere aanschafprijs: Een fiets met riemaandrijving is vaak duurder dan een model met ketting. Daar staat tegenover dat onderhoudskosten lager zijn.
  • Niet geschikt voor derailleurversnellingen: Een riemaandrijving werkt alleen met een naafversnelling of versnellingsbak. Dit beperkt het aantal versnellingen in vergelijking met een derailleur, al bieden systemen zoals de Rohloff-naaf (14 versnellingen) en Pinion-versnellingsbak (18 versnellingen) een breed schakelbereik.
  • Niet compatibel met elk fietsframe: Een riemaandrijving vereist een specifiek frameontwerp. Het is dus niet mogelijk om een standaard fiets met ketting om te bouwen naar riemaandrijving.
  • Kan bij hoge impact breken: Hoewel het zelden voorkomt, kan een riem bij een harde impact of valpartij breken. Omdat een riem niet te repareren is, is het verstandig om bij lange fietstochten een reserve-exemplaar mee te nemen.

Wil je zelf het verschil ervaren? Kom langs in onze winkel voor een proefrit en deskundig advies!

Alles wat je moet weten over speed pedelecs
Wil je snel en gezond naar je werk zonder in de file te staan? Dan is een speed pedelec een uitstekende keuze! Deze snelle elektrische fietsen bieden trapondersteuning tot wel 45 km/u, wat aanzienlijk sneller is dan een reguliere e-bike (maximaal 25 km/u).
Lees verder
Hoe moet je omgaan met je accu na winterstalling
Veel fietsers kunnen niet wachten om hun elektrische fiets weer uit de stalling te halen zodra de winterkou voorbij is. Dat is begrijpelijk, maar het is essentieel om bij het voorjaarstochtje goed op een belangrijk onderdeel van je e-bike te letten: de accu.
Lees verder
ABUS Yardo: Fiets Innovatie van het Jaar 2025
ABUS Yardo Kettingslot met Vingerafdrukherkenning. Innovatie in fietssloten is zeldzaam, maar de ABUS Yardo brengt hier verandering in. Dit geavanceerde kettingslot werkt met vingerafdrukherkenning, waardoor sleutels en cijfercodes overbodig zijn. Met zijn moderne technologie, gebruiksgemak en hoge veiligheidsstandaard is de ABUS Yardo uitgeroepen tot de Fiets Innovatie van het Jaar 2025.
Lees verder
Behandel regenkleding op de juiste manier
Voor de optimale werking van jouw regenjas is regelmatig wassen aanbevolen. Zo blijft de waterkolom vrij van stof en vuil, waardoor regenwater opgevangen wordt en jij droog overkomt. Door de duurzame, PFAS-vrij, DWR coating blijft (regen)water op de stof liggen en rollen druppels er makkelijk af. Merk je dat dit effect afneemt, gebruik dan de AGU DWR Wash-In behandeling na een normale wasbeurt.
Lees verder
Göta Kanalleden verkozen tot mooiste fietsroute van 2025
Tijdens de jaarlijkse Fiets- en Wandelbeurs is opnieuw de verkiezing voor de mooiste fietsroute van het jaar gehouden. Dit keer ging de eer naar een bijzondere route in Zweden: de Göta Kanalleden. Deze schilderachtige fietsroute van 220 kilometer volgt het Götakanaal en ligt in de buurt van het bekende Vätternmeer.
Lees verder
Fietsonderhoud in het voorjaar: klaar voor nieuwe ritten?
Is jouw elektrische fiets klaar voor het voorjaar? Om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft en je dure reparaties voorkomt, hebben we een handige checklist samengesteld. Zo controleer je de belangrijkste onderdelen en houd je je fiets het hele jaar door in optimale staat!
Lees verder